Eispraxis: Από τον Σεπτέμβριο αυτόματες κατασχέσεις λόγω οφειλών.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Eispraxis: Από τον Σεπτέμβριο αυτόματες κατασχέσεις λόγω οφειλών

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου

ralexopoulou@naftemporiki.gr

Μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ενεργοποιηθεί το πληροφοριακό σύστημα «Eispraxis» της ΑΑΔΕ, το οποίο θα επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των οφειλών, ενώ θα εφαρμόζονται και νέες μέθοδοι και τεχνολογίες στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (δεσμεύσεις, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων οφειλετών).

Σύμφωνα με την 13η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών, το συγκεκριμένο σύστημα δεν εχει παραδοθεί από τον ανάδοχο στο σύνολό του στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η λειτουργία του έχει μεταφερθει πλέον για τον Σεπτέμβριο, αντί του Απριλίου που ήταν προγραμματισμένη. Μόλις συμβεί, 1.100 στελέχη της ΑΑΔΕ θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία των φορολογούμενων με τις οφειλές και τις δυνατότητες είσπραξης από τα εισοδήματα που διαθέτουν.

Το πληροφοριακό σύστημα «Εispraxis» θα σκιαγραφεί το προφίλ του κάθε οφειλέτη, καθώς θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του κατάσταση με «όχημα» τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis. Παράλληλα, θα αντλεί στοιχεία από τρίτους, όπως Κτηματολόγιο και ΓΕΜΗ, αλλά και από τις φορολογικές διοικήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Για κάθε οφειλή θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Παράλληλα, θα «παρακολουθούνται» όλοι όσοι εμπλέκονται σε κάθε υπόθεση οφειλής όπως οφειλέτες, συν-υπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι (με αποτύπωση της περιόδου εκπροσώπησης), συσχετιζόμενες Επιχειρήσεις (Όμιλοι, Απορροφήσεις, Συγχωνεύσεις).

Με αυτόν τον τρόπο η ΑΑΔΕ θα βλέπει ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες πληρωμής των φορολογουμένων, ώστε να προχωρούν ταχύτερα και πιο στοχευμένα οι κατασχέσεις σε όσους δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους. Επίσης, προχωρά και ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ενημέρωσης οφειλετών για την τήρηση των ρυθμίσεών τους. Ταυτόχρονα, θα παρέχεται άμεση ενημέρωση για την επιβολή κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων εφόσον δεν τηρούν τις προθεσμίες. Στην περίπτωση που εντοπίζονται περιουσιακά στοιχεία, θα γίνονται αυτόματοι συμψηφισμοί.

Όταν το νέο σύστημα τεθεί σε εφαρμογή, θα προχωρά άμεσα η αποστολή των σχετικών ειδοποιητηρίων για την επιβολή κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων που δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προς το Δημόσιο. Οι αποστολές θα γίνονται μαζικά και αυτοματοποιημένα κάθε φορά που λήγει κάποια προθεσμία πληρωμής φόρου. Εάν δεν υπάρξει κάποια κίνηση από τον υπόχρεο μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε το σύστημα θα ενεργοποιεί τη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση του ποσού της οφειλής από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, ώστε το Δημόσιο να μη χάνει καθόλου χρόνο στη διεκδίκηση των οφειλών.

Οι σημαντικότερες λειτουργίες του έργου είναι:

• Άμεση παροχή κεντρικής πληροφορίας σε επίπεδο οφειλής (προφίλ οφειλέτη), συνδυάζοντας τις πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα όπως εισόδημα, περιουσιολόγιο, καταστάσεις πελατών/προμηθευτών, σύστημα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας, σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της Ε.Ε. και πληροφορίες από τρίτους (όπως κτηματολόγιο Α.Ε., ΓΕΜΗ, ΣΑΤ κ.λπ.).

• Αυτοματοποίηση διαδικασιών πίστωσης, συμψηφισμού και συστήματος ρυθμίσεων.

• Άμεση αυτοματοποίηση διαδικασιών με στόχο ένα πλήρες και ενιαίο μοντέλο διαχείρισης οφειλών. Εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης.

• Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.

• Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών.

• Εφαρμογή αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.

• Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης.

• Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογουμένων για θέματα οφειλών. Δηλαδή ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο θα ενημερώνει τους φορολογούμενους για τις βεβαιωμένες οφειλές τους αλλά και για την τήρηση των ρυθμίσεών τους.

Βασικός σκοπός του έργου είναι η ελληνική φορολογική και τελωνειακή διοίκηση να αναπτύξει ένα αυτοματοποιημένο μηχανισμό για τη διαχείριση των οφειλών, ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη βέλτιστη συλλογή αυτών των επιδόσεων.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *