Σχέδιο δωρεάν στέγασης για νέα ζευγάρια και ανέργους – Ο ρόλος του ΟΑΕΔ

Σχέδιο δωρεάν στέγασης για νέα ζευγάρια και ανέργους – Ο ρόλος του ΟΑΕΔ

Σχέδιο προκειμένου τα νεαρά ζευγάρια και οι άνεργοι να έχουν προσβαση στη στέγαση, προωθεί η κυβέρνηση.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η πρόταση για παραχώρηση-ενοικίαση  κατοικιών  από τον ΟΑΕΔ ή τον ΕΤΑΔ σε νέα ζευγάρια που αρχίζουν τη ζωή τους. Η ιδέα -που είναι σε πολύ αρχικό στάδιο- αφορά την αξιοποίηση του ειδικού λογαριασμού του ΟΑΕΔ (ΕΛΕΚΠ) στην Τράπεζα της Ελλάδος στον οποίο έχουν συσσωρευτεί περίπου 2,5-3 δισ. ευρώ από την είσπραξη εισφορών που κατευθύνονταν για τους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας (τ. ΟΕΕ και τ. ΟΕΚ).

Τα προγράμματα της Εργατικής Κατοικίας μπορεί να έχουν ανασταλεί από το 2013 με τους μνημονιακούς νόμους, όμως όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν όλοι οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου εξακολουθούν να καταβάλλουν εισφορές, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα αδιάθετο αποθεματικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που μελετάται μέσω του ΟΑΕΔ για την στέγαση των νέων αφορά:

Χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας.
Χορήγηση άτοκων δανείων για την επισκευή πρώτης κατοικίας.
Κατασκευή νέων κατοικιών και διάθεσή τους με συγκεκριμένα κριτήρια και χαμηλό κόστος για τους νέους
Αγορά αδιάθετων κατοικιών μέσω του αποθεματικού του ΟΑΕΔ αλλά και ευρωπαϊκών κονδυλίων και την διάθεσή τους στη συνέχεια σε χαμηλόμισθους και νέους.
Επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών και όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Οι αιτούντες δικαιούχοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους θα πρέπει να στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, ικανών να εξασφαλίσουν τη στέγασή τους, ενώ λαμβάνονται υπόψη το ετήσιο εισόδημα και ο αριθμός των μελών της οικογένειας (πολύτεκνοι).