ΕΦΚΑ: Πριμ 7.200 ευρώ για μείωση εκκρεμών συντάξεων

ΕΦΚΑ: Πριμ 7.200 ευρώ για μείωση εκκρεμών συντάξεων.

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

ΕΦΚΑ: Πριμ 7.200 ευρώ για μείωση εκκρεμών συντάξεων

Σε όσους στελεχώνουν ομάδες εργασίας

Του Βασίλη Αγγελόπουλου

v.aggelopoulos@naftemporiki.gr

Με ένα ποσό που μπορεί να ανέλθει έως τα 7.200 ευρώ ετησίως θα πριμοδοτούνται οι εργαζόμενοι που θα πετυχαίνουν τους στόχους ολοκλήρωσης εκκρεμών υποθέσεων συνταξιοδότησης. Πρόκειται για μια ρύθμιση που επεκτείνεται και για το 2022 και αφορά υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, που έχουν στελεχώσει ομάδες εργασίας για να περιοριστεί το πρόβλημα. Σχετική διάταξη ενσωματώθηκε σε τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την κοινωνική προστασία. Με άλλες διατάξεις στην ίδια τροπολογία, διευκολύνονται χιλιάδες εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό, ώστε με λιγότερα ένσημα να μπορούν να εντάσσονται στο μητρώο ανεργίας του ΟΑΕΔ. Κάτι ανάλογο προβλέπεται εφεξής και για τους ρητινοσυλλέκτες πυρόπληκτων περιοχών, ειδικά της Εύβοιας.

Στην ίδια τροπολογία, προβλέπεται σειρά παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ. Ξεχωρίζει το δικαίωμα προσλήψεων εργασιακών συμβούλων από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και αλλαγές στον εξατομικευμένο τρόπο προσέγγισης ανέργων, ώστε να διευκολύνονται για να βρουν δουλειά. Αναλυτικότερα η τροπολογία προβλέπει:

1) Έως 7.200 ευρώ ετησίως θα λαμβάνει ένας εργαζόμενος του ΕΦΚΑ που θα διαπιστώνεται ότι είναι ιδιαίτερα αποδοτικός στην απονομή των συντάξεων. Θα υπάρχουν ποσοτικοί στόχοι για την εκκαθάριση των αιτήσεων απονομής σύνταξης, από τους οποίους θα προκύπτει το ποσό που θα αποδίδεται στον κάθε υπάλληλο χωριστά. Το μέτρο επεκτείνεται και για το 2022. Όμοιο οικονομικό κίνητρο θεσπίζεται και για τους υπαλλήλους που απασχολούνται στην υποστήριξη της εξυπηρέτησης πολιτών, μέσω του ενιαίου αριθμού τηλεφωνικής εξυπηρέτησης 1555, εφόσον επιτυγχάνουν ποσοτικούς στόχους επίλυσης ζητημάτων που αφορούν ασφαλισμένους.

2) Κατ’ εξαίρεση για το έτος 2021 θεσμοθετούνται ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση τακτικής επιδότησης ανεργίας εποχιακά απασχολούμενων στον κλάδο τουρισμού-επισιτισμού. Προβλέπεται ειδικότερα ότι μειώνεται από 100 σε 50 ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης για την καταβολή του τακτικού επιδόματος ανεργίας.

3) Προβλέπεται τεχνικά η αποτύπωση των ετήσιων δαπανών ύψους 0,5% του ΑΕΠ για τη συμμόρφωση με δικαστικές αποφάσεις και για κοινωνικές πολιτικές, ώστε να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, διατηρώντας στο ακέραιο τις παροχές προς ασφαλισμένους και συνταξιούχους, καθώς και ως προς τις άλλες δαπάνες κοινωνικής προστασίας που προβλέπονται από τη συγκεκριμένη διάταξη.

4) Αίρεται το κώλυμα εγγραφής στα Μητρώα του ΟΑΕΔ για τους ρητινοκαλλιεργητές των πληττόμενων περιοχών της Εύβοιας που έχουν την ιδιότητα του μέλους δασικού-αγροτικού συνεταιρισμού, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ωφελήματα που απορρέουν από την εγγραφή στο Μητρώο, εφόσον δεν ασκούν δραστηριότητα.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/