Επιταχύνονται οι διαδικασίες επιστροφής φόρων

Επιταχύνονται οι διαδικασίες επιστροφής φόρων.

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Επιταχύνονται οι διαδικασίες επιστροφής φόρων

Επιταχύνονται οι διαδικασίες επιστροφής φόρων (κυρίως του ΦΠΑ) σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με στόχο όχι μόνο την τόνωση της ρευστότητας της αγοράς, αλλά- κυρίως- την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων και την εν εξελίξει 12η αξιολόγηση.

Ρεπορτάζ Κ. Τσάβαλος

Η διόγκωση των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες σε άνω των 2 δισ. ευρώ, έχει σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών, η ηγεσία του οποίου προσπαθεί τώρα να ανεβάσει «στροφές» στις επιστροφές φόρων, προκειμένου να εκλείψει το φαινόμενο, φυσικά πρόσωπα, φορείς και επιχειρήσεις να περιμένουν ακόμα και χρόνια για να πάρουν πίσω τους φόρους και τα οφειλόμενα του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το δημόσιο οφείλει 1,75 δισ. ευρώ και επιπλέον 547 εκ. ευρώ για επιστροφές φόρων δηλαδή συνολικά 2,3 δισ. ευρώ.

Ο μεγαλύτερος όγκος των οφειλών, αφορούν στα νοσοκομεία τα χρέη των οποίων ανέρχονται στο ποσό των 927 εκατ. ευρώ έναντι 502 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020.

Στο τέλος Ιουλίου τρέχοντος έτους, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης είχαν οφειλές ύψους 470 εκατ. ευρώ, έναντι 356 εκατ. ευρώ πέρυσι το Δεκέμβριο.

Στους ΟΤΑ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους ανέρχονται στα 153 εκατ. ευρώ και αφαιρουμένων των προσαρμογών σε 107 εκατ. ευρώ.

Οι θεσμοί πιέζουν για την εκκαθάριση των οφειλών δείχνοντας «κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση λόγω χαμηλών επιδόσεων ενώ νέα αποτίμηση θα γίνει στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης στις 19-20 Οκτωβρίου.

Η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι τα «κόκκινα χρέη» του Δημοσίου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 0,2% του ΑΕΠ ή σε απόλυτα ποσά τα 350 εκατ. ευρώ αλλά λόγω της υγειονομικής κρίσης έχει δοθεί πίστωση χρόνου για την επίτευξη του στόχου.

Ενδεικτικά των καθυστερήσεων στις επιστροφές ΦΠΑ είναι τα στοιχεία της Ε.Ε.

Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο έχουν τους χειρότερους χρόνους στις επιστροφές ΦΠΑ.

Η Ιταλία καθυστερεί τις επιστροφές ΦΠΑ 62 εβδομάδες, η Κύπρος 43 και η Ελλάδα 31 εβδομάδες.

Στον αντίποδα, εάν μία επιχείρηση καθυστερήσει να πληρώσει 6 μήνες τον ΦΠΑ πρέπει να πληρώσει πρόστιμα προσαυξήσεις και πάντα υπάρχει η απειλή της κατάσχεσης.

Πηγή: ertnews.gr